Draagconsult

Draagconsult

Woon je in of rondom Dokkum en wil je graag je kindje veilig leren dragen? Kies dan voor een draagconsult! Je kunt verschillende dragers uitproberen of je leert hoe je een draagdoek op een veilig manier kunt knopen. Na het draagconsult weet je precies waar je allemaal op moet letten, zodat je met veel vertrouwen heerlijk kunt genieten van je kleintje zo dichtbij...

Mocht je lichamelijke klachten hebben en niet zeker weten of het dragen van je baby goed is voor je lijf, dan geef ik je als fysiotherapeut graag advies. Samen zoeken we uit welke manier van dragen bij jou en je situatie past.

MAAK EEN AFSPRAAK

Zóveel goede redenen om te dragen...

 Het dragen van baby's is de laatste jaren steeds populairder geworden. We zien het steeds vaker om ons heen. En niet zonder reden! Zowel voor jezelf als ouder als voor je kindje zijn er veel voordelen. 

Met gemak trotseer je de hoogste drempels. Kun je twee handen gebruiken bij het uitlaten van je hond. Bergpaden op vakantie? Geen probleem. En je hebt je handen vrij om huishoudelijke klusjes te doen. Daarnaast is dragen ook nog eens enorm gezellig en knus. 

En je baby? Die vindt het heerlijk om zo dichtbij jou te zijn. Om vanuit die geborgenheid vanaf volwassen ooghoogte de wereld te leren kennen. En die, als het allemaal even teveel wordt, zich terug kan trekken door lekker tegen je aan te kruipen. Er komen rustgevende hormonen vrij die jou en je baby helpen om aan elkaar gehecht te raken. Ook is de verticale houding gunstig voor de ontwikkeling van de heupen van je baby. Dragen is bovendien heel fijn voor baby's die veel huilen, pijn hebben, onrustig zijn of last hebben van reflux. En baby's die te vroeg geboren zijn of een aangeboren aandoening hebben, kunnen, net als 'gezonde' baby's, vanaf de allereerste dag gedragen worden. 

Kortom: genoeg redenen om bij jezelf te onderzoeken of het dragen bij jou past!

TARIEVEN

 Wist je dat...

...de vroege mens heel lang geleden al gebruik maakte van draagdoeken? In de jager-verzamelaarssamenleving was het dragen erg belangrijk, omdat het de enige manier was om baby's te vervoeren tijdens verplaatsingen en het zoeken naar eten. De baby achterlaten op een veilige plek was simpelweg geen optie.  Het zorgen voor jonge kinderen had in die tijd een aantal kenmerken: 
  • nauw contact tussen moeder en kind;
  • veel voedingen per etmaal en op verzoek; 
  • samen slapen;
  • delen van de zorgtaken met anderen; 
  • veel oog hebben voor de behoeften van kinderen; 
  • er werd gemiddeld gespeend tussen 2 en 3,5 jaar;
  • spelen met kinderen verschillend van leeftijd en geslacht. 
In 1970 introduceerde gedragsbioloog Bernhard Hassenstein een indeling van jongentypen. Zo zijn er dieren die tot de 'verstoppers' worden gerekend (zoals konijnen, katten en muizen). Er zijn 'vluchters' (bijvoorbeeld paarden en schapen). En er zijn 'dragers'. Mensenbaby's horen, net als koala's en apen, tot deze laatste groep. Juist voor draaglingen zijn bovengenoemde kenmerken zo belangrijk. Onder andere het dragen van onze baby's zorgt voor veiligheid en een optimale ontwikkeling.  

Draagdoeken en babydragers

Er zijn verschillende doeken en dragers op de markt. 
  1. De geweven doek - een sterke doek, gemaakt van katoen, bamboe, zijde, wol of linnen. Weinig tot geen rek in de lengte of breedte, waardoor je kindje (bij goed knopen) niet opzij kan zakken. Deze doek kan gebruikt worden vanaf de geboorte. 
  2. De rekbare doek - een zachte, soepele doek, gemaakt van katoen, bamboe, tencel of gerecyclede PET-flessen. Deze doek wordt vooral gebruikt bij jonge baby's. Een goede knooptechniek is bij deze doek erg belangrijk. 
  3. De ringsling - een snelle, asymmetrische drager die (vanaf de geboorte) vooral wordt gebruikt voor heupdragen. De doek wordt over één schouder gedragen, waardoor deze minder geschikt is voor mensen met rug- of bekkenklachten. 
  4. De Mei tai / Meh Dai - een vierkant of rechthoekig stuk stof met schouderbanden en heupbanden aan de hoeken. Is geschikt voor buik-, rug- en heupdragen. Van oorsprong is dit een Aziatische drager. 
  5. De ergonomische drager - ook wel 'draagzak' genoemd en moet voldoen aan een aantal eisen: een soepele rugpand; ondersteuning van de baby in de spreid-hurkhouding; goed kunnen aanspannen; goede neksteun; de baby een kusje bovenop het hoofdje kunnen geven; gemaakt van veilige materialen met goede gespen of klittenband en stevig gestikte naden. 
Zoals je leest zijn er vele manieren om je kindje te dragen en is het soms moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Tijdens een consult zullen we verschillende doeken en systemen uitproberen met een draagpop. Op deze manier kun je zelf bepalen waar jij je het beste bij voelt. Zodra je het in de vingers hebt, kun je de drager uitproberen met je baby. Je hebt dan namelijk al precies geleerd waar je op moet letten qua comfort en veiligheid.  
Wil jij je kindje ook gaan dragen?  
Laat het me weten! Als gecertificeerd draagconsulente help ik je graag in mijn praktijkruimte in Dokkum.
Woon je in of buiten Dokkum en wil je graag dat ik bij je thuis kom? Ook dat is mogelijk!
Er wordt dan wel een vergoeding voor de extra tijd en reiskosten in rekening gebracht. 
Kijk hier voor de tarieven. 

Het eerste consult duurt in principe 1,5 uur. In overleg met jou bepalen we de invulling. Deze kan bestaan uit het geven van informatie, het uitproberen van verschillende ergonomische dragers of het aanleren van één knooptechniek voor een draagdoek. Een combinatie hiervan is natuurlijk ook mogelijk. 

En mocht je na het consult nog éven willen checken of je kindje wel goed in de drager of draagdoek zit, dan mag je uiteraard contact opnemen en/of mij filmpjes of foto's sturen, zodat ik misschien nog wat aanvullende tips kan geven.
Want alleen als jij je zeker voelt, zal je kindje zich heerlijk overgeven aan het ritme van jouw lijf. 

Heb je nog vragen? Bel of mail me gerust!
 Liefs, Marloes 
Share by: