Fysiotherapie bij rug- en bekkenpijn

Fysiotherapie bij
rug- en bekkenpijn

Ben je zwanger en heb je rugklachten en/of bekkenpijn? Of heb je jaren na de bevalling nog steeds regelmatig klachten in dit gebied? Dan kan het zinvol zijn om de vorm- en krachtsluiting op het bekken te laten onderzoeken. Met de juiste informatie en een aantal effectieve oefeningen is het mogelijk om je klachten te verminderen.   

MAAK EEN AFSPRAAK

Bestaat er zoiets als 'bekkeninstabiliteit'?


Nog niet zo lang geleden werd er bij bekkenklachten rondom de zwangerschap gesproken over 'bekkeninstabiliteit'. De vrees hiervoor was groot, want we hoorden allerlei verhalen om ons heen over zwangere vrouwen die hun voet nog niet over een drempel konden tillen of die zelfs in een rolstoel belandden. Als jij deze verhalen ook kent, is het dus helemaal niet raar als je je zorgen maakt over je klachten en het verloop van je verdere zwangerschap. Maar is het eigenlijk wel terecht?

Hoe herken je bekkenklachten?

Er zijn een aantal kenmerken die veel vrouwen noemen als ze last hebben van bekkenklachten die gerelateerd zijn aan zwangerschap. Ze beschrijven de pijn als continu aanwezig en vaak scherp, dan weer branderig of zeurend van aard. De pijn bevindt zich rondom het bekken. Dit kan in de onderrug zijn, bij het stuitje, in de buik, aan de zijkant of achterkant van de bovenbenen, in de liezen of bij het schaambeen. En de pijn kan soms ook uitstralen naar de benen of hoger in de rug. De pijn wisselt ook vaak van plaats en sterkte en kan soms ook ineens even weg zijn.
Menstruatiepijn, darmklachten, een opgeblazen buik, pijn bij persen of plassen en incontinentie kunnen ook voorkomen bij bekkenklachten.

Vaak voelen vrouwen met bekkenklachten zich beperkt in het dagelijks leven.
Zijn de onderstaande dagelijkse handelingen en activiteiten ook voor jou lastig?
Traplopen;
lang in dezelfde houding zitten, staan of liggen;
omdraaien in bed;
bukken;
opstaan van een lage bank of stoel;
lopen/wandelen;
vrijen;
stofzuigen, strijken, afwassen, koken;
in en uit de auto stappen;
fietsen;
autorijden;
zwemmen.
Waardoor ontstaan bekkenklachten?

In tegenstelling tot wat lang gedacht is, wordt bekkenpijn meestal niet veroorzaakt door instabiliteit. Tenzij een arts de diagnose heeft gesteld, is het beter om de term 'bekkeninstabiliteit' te vervangen door 'aan zwangerschap gerelateerde bekkenpijn' of 'bekkenpijnsyndroom'. Een instabieler bekken is namelijk een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. En belangrijk ook! Het lichaam zorgt ervoor dat het bekken ruimer kan worden zodra de baby door het geboortekanaal komt.
Het bekken is opgebouwd uit verschillende botten (zie afbeelding 1). Zij zijn door middel van gewrichten met elkaar verbonden. Deze botten vormen een ring die bij elkaar gehouden wordt door gewrichtsbanden en kraakbeen. Het zijn deze banden die onder invloed van hormonen kunnen verslappen en op die manier het geboortekanaal ruimer kunnen maken. Ook het spierweefsel en omliggende bindweefsel wordt soepeler door deze hormonen. Hierdoor kan het gebeuren dat de botten in heel geringe mate verschuiven ten opzichte van elkaar. Deze licht veranderde stand in het bekken veroorzaakt op dat moment pijn. Zodra de positie van de gewrichten weer hersteld is, verdwijnt ook de pijn. Pijn veroorzaakt hierbij dus géén weefselschade! Maar lastig is het wel, zo'n bekken dat uit balans is. Ineens zijn heel vanzelfsprekende bewegingen pijnlijk geworden en kun je je behoorlijk beperkt voelen.
Afbeelding 1. Vooraanzicht van het bekken
(Bron: www.rosttherapy.com)

Wat te doen bij bekkenpijn?


Als je zwanger bent (geweest) en bovenstaande symptomen herkent, is het verstandig om begeleid te worden. Vaak is voorlichting over de werking van je lichaam al heel helpend. Het vergroot je kennis en inzicht en zorgt er vaak voor dat eventuele ongerustheid afneemt. Met de juiste beweegadviezen, oefeningen en/of behandelingen is de kans groot dat jouw klachten sterk zullen verminderen of zelfs geheel zullen verdwijnen. Als fysiotherapeut kan ik je hierbij helpen.

Dus herken je bovenstaande klachten en vermoed je dat jouw klachten te maken kunnen hebben met (een in het verleden doorgemaakte) zwangerschap? Neem dan vooral contact op.
Liefs, Marloes
CONTACT
Share by: