Fysiotherapie bij SOLK

Fysiotherapie
bij SOLK

Ervaar jij al langere tijd lichamelijke klachten? En hebben onderzoeken geen lichamelijke aandoening kunnen aantonen? Dan kan het zijn dat jouw klachten vallen onder de naam SOLK. Dit staat voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

Voel je je beperkt en wil je onderzoeken op welke manier je invloed kunt uitoefenen op je klachten? Lees dan verder over wat psychosomatische fysiotherapie voor jou kan betekenen. 

CONTACT

Wat wordt bedoeld met SOLK?


SOLK is de afkorting voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Het gaat om lichamelijke klachten die medisch niet kunnen worden verklaard en langer duren dan je zou verwachten. Het kan zelfs zo zijn dat de klachten steeds erger worden en zich uitbreiden naar andere lichaamsgebieden of juist heel wisselend aanwezig zijn. 

De klachten zijn bij veel mensen bekend onder de volgende namen: fibromyalgie, whiplash, prikkelbaredarmsyndroom, hyperventilatie, spanningshoofdpijn, nekpijn, (lage) rugpijn, chronisch vermoeidheidssyndroom, RSI/KANS, overspanning en burnout. 

Vaak weten artsen geen raad met de klachten, omdat deze niet goed verklaarbaar zijn. Misschien herken je bij jezelf de gedachte dat je 'van het kastje naar de muur' gestuurd wordt. En niemand die je kan vertellen wat er met je aan de hand is...


Vaak gaat dit gepaard met gevoelens van teleurstelling, wantrouwen naar zorgverleners en angst. Je voelt je beperkt en je merkt op dat jouw omgeving het soms maar moeilijk kan begrijpen als je ergens niet aan mee kunt doen. De kans dat je je steeds meer terugtrekt is groot en depressie ligt op de loer.  
"Mensen zeggen: 'het zal wel tussen je oren zitten'..."

Welke klachten hangen vaak samen met solk?


Spanningshoofdpijn
Aanhoudende moeheid
Slaapproblemen
Gespannen nek- schouder- of armspieren
(Lage) rugpijn
Maag- en darmklachten
Verminderde weerstand
Pijn of druk op de borst
Benauwdheid
Duizeligheid
Piekeren
Niet meer tot rust kunnen komen
Somberheid, lusteloos voelen
Concentratieproblemen en vergeetachtigheid
Gejaagdheid

Hoe ontstaat SOLK en wat kan ik eraan doen? 

Aan de basis van SOLK ligt langdurige stress. Bij chronische stress is het stresssysteem in je lichaam voortdurend actief. En dit zorgt voor een grote variatie aan lichamelijke en psychologische klachten.

Het gaat hierbij niet altijd om wát je meemaakt in je leven, maar zeker ook hoe je ermee omgaat. Hoe ga je om met je klachten of met de moeilijkheden in je leven? Hoe denk je over jezelf als persoon? Heb je last van 'oud zeer'? Gevoelens van boosheid, angst, ergernis, verdriet of schaamte kunnen jouw stresssysteem namelijk ook activeren. Mogen alle emoties gevoeld worden of ben je geneigd deze weg te stoppen?

Of er nu veel of weinig speelt in je leven: bij SOLK is het belangrijk om breed te kijken. Want alleen de lichamelijke klachten onderzoeken en behandelen, heeft, zoals je misschien al wel gemerkt hebt, te weinig effect. Gedachten, emoties en de manier waarop je je gedraagt, zijn belangrijke factoren die meespelen bij het krijgen én verminderen van klachten. In de therapie zal dit aan je uitgelegd worden en zullen we aan deze factoren veel aandacht besteden. Een belangrijk doel is het herstellen van de verbinding tussen je lichaam en je emoties. Want als je beter leert aanvoelen wat er in je leeft, zal dat jou helpen om je anders te gedragen. Je leert dan je grenzen te herkennen en door ze te respecteren zul je ander gedrag laten zien. En dat kan vervolgens een positieve impuls geven aan je klachten. 
Nieuwsgierig geworden?

 Laat het me weten! Dan maken we op korte termijn een afspraak en kun je zelf ervaren wat psychosomatische fysiotherapie voor jou kan doen.

En mocht je nog vragen hebben, bij 'Contact' kun je de 'Meest gestelde vragen' eens doorlezen. Wie weet staat jouw vraag ertussen. Mocht dat niet het geval zijn, je kunt me altijd mailen, bellen of een What'sApp sturen. Ik doe mijn best om jouw vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Je kunt ook eens een kijkje nemen op de website van SOLKNet. Naast veel informatie vind je daar ook een zelftest en informatiefilmpjes!
Liefs, Marloes
CONTACT
Share by: